Joulukirja- ja ruokavinkki | Sage pork for Christmas

Joulukuun eka - joko nyt voisi antautua joulun vietäväksi oikein kunnolla? Olen osallistunut useampaan jouluiseen tilaisuuteen, mutta kotiin en ole vielä joulua tuonut - ai niin paitsi onhan meillä jo amaryllis ja hyasinttejakin...Radiokanava kuitenkin vaihtui töissä kun vakiokanavalta tuleekin vain joululauluja seuraavat viikot. En ihan neljää viikkoa jaksa kuunnella koko työpäivää joululauluja. Joulun koristeetkin saavat vielä odotella esille laittamista.

Viikonloppuaamuna on kuitenkin kiva fiilistellä kauniiden joulukirjojen parissa suunnitellen joulun menua ja joulun ruokalahjoja. Ruoka-alan monitoiminaisten Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin Hyvää Joulua -kirja* on omiaan joulufiiliksen nostattajana. Laura Riihelän kauniisti kuvittamasta kirjasta on nyt ilmestynyt päivitetty painos. Kirja on täynnä houkuttelevia joulun ruoka- ja ruokalahjareseptejä, uudistettuun painokseen on tullut mukaan myös vegaanisia joulureseptejä. Monet reseptit sopivat mainiosti myös muihin talven kuukausiin vielä joulun jälkeenkin.




hyvää_joulu_kirja_teresa_välimäki_johanna_lindholm


hyvää_joulu_kirja_teresa_välimäki_johanna_lindholm
 hyvää_joulu_kirja_teresa_välimäki_johanna_lindholm






Ensimmäisenä testiin pääsi  possunfileerulla, jota tarjosimme veljelleni ja hänen vaimolleen pari viikkoa sitten. Valmistelin rullan jo edellisenä päivänä. Matkalla töistä kotiin kauko-ohjasin Siipan nostamaan rullan lämpiämään huoneenlämpöön 1,5 h ennen uuniin laittamista ja lohkomaan palsternakkaa, bataattia ja omenoita possun kaveriksi. Salviaa jäi vähän ylikin, loput salvianlehdet ajoin hyvän oliiviöljyn ja suolarippusen kanssa salviaöljyksi, jota pirskottelin uunista nostetun possun päälle. Ruoka oli helppo valmistaa, herkullinen lopputulos oli italialaistyyppinen. Tässä on hyvä, raikas vaihtoehto kinkulle, etenkin jos syöjiä on vain muutama ja joulupöytään halutaan kansainvälisiä makuja.

Possunfileerulla

1,2 kg porsaan ulkofileetä
suokaa ja mustapippuria
1 sitruuna
100 g pehmeää voita
1,5 tl cayennepippuria
80 g parmankinkkua
1 ruukku salviaa
2 rkl rypsiöljyä

Leikkaa possunfilee ohueksi levyksi terävällä veitsellä. Mausta se molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. Raasta sitruunan kuori ja sekoita pehmeään voihin. Sekoita joukkoon myös cayennepippuri. Levitä seos  fileelevyn pinnalle, asettele päälle parmankinkkuviipaleet sekä salvianlehdet ja kääri filee täytteineen rullaksi.

Sido rulla paistinnarulla napakaksi paketiksi ja sipaise pinta rypsiöljyllä. Paista rullaan rapean ruskea pintaväri kuumalla paistinpannulla öljyssä ja nostas se uunivuokaan. Purista päälle sitruunan mehu ja peitä vuoka foliolla. Paista 20-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä hetki, 10-15 minuuttia, poista paistinaru ja leikkaa rulla viipaleiksi juuri ennen tarjoilua.


*Kirjan arvostelukappale saatu kustantajalta




Got a lovely Christmas recipe book Hyvää Joulua = Merry Christmas from the publisher.

The below rolled pork recipe is from the book. Ham is traditional king of Christmas table in Finland, but this could be made for smaller Italian type Christmas or pre Christmas dinners.



Sage pork

1.2 kg pork loin

salt and freshly ground black pepper

1 lemon

100 g  soft butter

1.5 teaspoon cayenne pepper

80 g Parma ham

1 pot of sage

2 tablespoons canola oil


Cutpork loin intoa thin sheet with a sharp knife. Season  on both sides with salt and black pepper. Grate the lemon zest and mixwith soft butter. Stir in the cayenne pepper.Spread the mixture on the surface of pork loin, arrange ham slices and sage on top and wrap the fillet roll.


Tie the roll as a tight package and tie with cord and spread the surfacewith rapeseed oil. Fry the roll crispy brown in a hot pan with oil and lift it in an oven dish. Squeeze lemon juice on top and cover the dish with foil. Bake for 20-degree oven for about 30 minutes. Allow to stand for a moment, for 10-15 minutes, remove the roast cord and cut the roll into slices just before serving.

12 kommenttia :

  1. Aika kiva vaihtoehto vaikkapa kinkulle. Ihanaa joulukuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä ajattelin alunperin joulupöytään, muta kun pakkasessa on se HK:n pikkukinkku, taitaa se päätyä jouluna tarjottavaksi.

      Poista
  2. Herkullista joulukuun ensimmäistä päivää <3

    VastaaPoista
  3. Upea kirja ja ihana resepti! Tosin vielä itsellä kokeilematta, mutta olen ihan varma siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi parhaita joulukirjoja. Kauniit kuvat vievät tunnelmaan ja kirjassa on paljon käyttökelpoisia reseptejä koko talveksi.

      Poista
  4. Maukkaan kuuloinen ohje. En olekaan koskaan valmistanut possun ulkofileestä rullaa, täytyy kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rullan tekeminen oli helpompaa kuin kääretortun rullaus. Maku oli myös loistava!

      Poista
  5. Tuo vaikuttaa helpolta vaihtoehdolta tai tapaninpäivän ruuaksi:) Mistä sitä paistonarua saa ja millainen sen pitää olla?

    VastaaPoista
  6. Ainakin suurimmista marketeista ruoanlaittovälinehyllyistä tai leivinpaperien yms. läheltä löytyy paistinarua. Hätätapauksessa värjäämätön puuvillanarukin käy. Isoissa marketeissa ja erikoisliikkeissä on myös silikonisia nyörejä tähän tarkoitukseen, ne voi pestä ja käyttää aina uudelleen.

    VastaaPoista
  7. Ihana kirja, heikkona joulukirjoihin ja keittokirjoihin, kuinkas muuten, vaikka itse en osaakaan kokata, kuin rumaa ruokaa. Herkullista ja tunnelmallista viikonloppua Lumo <3

    VastaaPoista
  8. Hyvän kuuloinen ohje. Täytyykin laittaa korvan taakse!

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttaa kovasti. Your comment makes me happy.