Viisi viikon varrelta

Syksy on tällä viikolla edennyt, ruska on syvimmillään ja päivän pituus on selvästi lyhentynyt.


Syksy, bloggaaja, lumo lifestyle

Kengät, nilkkurit



Viikon asuste on sukka -yksikössä*. Syyskuun loppuun oli sinnikkäästi sukitta, mutta lokakuun ensimmäisenä oli pakko vetää sukat jalkaan, pakata ballerinat ja hakea nilkkurit vintistä.

Vintissä käynti johti muuten loistavaan löytöön. Luulin ettei minulla ole yksiäkään kunnollisia mustia talvisaappaita kun keväällä olin harmissani heittänyt pois yhdet korjaamattomaksi hajonneet, vain yhden talven kestäneet "merkkisaappaat" pois. Vintistä löysin kuitenkin loistokunnossa olevat klassiset pitkävartiset saappaat parin vuoden takaa! Ihan vielä ei niiden aika vielä ole, ainakin lokakuu saa mennä nilkkureissa. Nämä muutaman vuoden ikäiset chelseabuutsit kaipaavat vain vähän kiillotusta ja ne ovat taas kuin uudet. 

Ensimäinen syksyn sukkapyykki sujui tavanomaisesti. Koneeseen meni kaksi sukkaa, ulos tuli yksi*. Pesukoneen uumenissa lymyävä musta aukko ilmeisesti imaisi heti alkuun yhden sukan jonnekin ulkoavaruuteen... 


Hampurilainen


Viikon/kuukauden/puolen vuoden hampurilainen tarjottiin Naughty Brgrissa** Hampurilaisia meillä syödään todella harvoin, yleensä teen hampurilaiset itse - siis kerran puolessa vuodessa jos silloinkaan. Nyt maistui kuitenkin Fat Bog brgr; ylikypsää porsaankylkeä, fat bob-bbq kastiketta, rapeaa sipulia, aiolia, ja punakaali-omena coleslawia. Hyvältä maistui, ainoastaan harmitti etten tajunnut ranskalaisiin automaattisesti turautettavan ketsuppia, jotta olisi n voinut pyytää jättämään sen pois. Ketsupista en vain pidä, onneksi sitä oli ranskalaisissa vain vähän.

Kasvis, hannan soppa


Viikon keittokirja on Hannan soppa -blogin Hanna Hurtan Kasvis -ruokakirja**. Tähän monien noudattamaan lihattomaan lokakuuhun erinomaisesti sopivaan kasvisruokien runsaudensarveen palaan blogissa vielä myöhemmin.


Casa_manterol, sisustus




Viikon sisutusvinkki on Kampin 3. kerrokseen avattu Casa Manterol-sisustusliike. Espanjalaisen ketjun toisen Suomen liikkeen avajaisia vietettiin tällä viikolla. Tänne täytyy ainakin palata ostamaan uusia, pehmoisia kylpypyyhkeitä.





Agricolan kirkko, eira, helsinki


Ruska, foliage, turning leaves



Viikon paras päivä oli lauantai, jolloin kiertelimme australialaisen tutun kanssa Helsingissä. Lokakuinen Helsinki näytti parhaita puoliaan; satuimme Tuomiokirkkoon juuri kun Cantores Minores harjoitteli Finlandiaa seuraavan päivän konserttiin, söimme Succesin pullia ja Kauppahallissa lohileipiä, kerroimme anekdootteja, triviatietoa ja Helsingin historiaa, kävimme Löylyssä, Ysibaarissa ja Liberty or Deathissa. Helsinkiä tuli katsottua itsekin taas uusin silmin.

Miten teillä on viikko sujunut, piristääkö kaunia ruska vai painavatko lyhenevät päivät?

My October week


**Saatu blogin kautta

Vitamiinipitoinen aroniamehu | Vital chokeberry juice

Sain viime viikolla töihin yllätyksenä tutultani ison kassillisen marja-aroniaa. Niistä en koskaan ole tehnyt mitään, maistanutkin vain muutaman kerran. Marjat ovat varsinaisia terveyspommeja, sillä ne sisältävät runsaasti mm. C- ja E-vitamiineja sekä flavonoideja.





Marjojen tuoja kertoi myös mehuohjeen ja toi sitruunahaponkin. Kotipihalta löytyy onneksi kirsikkapuita, joista saatoin illan hämärässä riipiä hieman lehtiä mehua varten.

Onpa hienon makuinen mehu, upea aromi! Kirsikan lehdet tuovat mehuun aivan aavistuksen kirsikkaista aromia. Hoidin orastavaa flunssaa mehulla ja osan mehusta pakastin. Flunssa ei äitynytkään pahaksi kuten yleensä, liekö flavonodeilalla ja vitamiinella osuutta asiaan?

Saaran lautasella -blogissa löydät lisää herkullisia aroniareseptejä.



Aroniamehu

2 kg marja-aronioita
½ pussia (30 g) sitruunahappoa
pari kourallista kirsikanlehtiä
2 l kiehuvaa vettä
½ l fariinisokeria


Huuhtele marjat. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Laita marjat, sitruunahappo ja kirsikanlehdet kerroksittain teräskattilaan. Kaada kiehuva vesi päälle.

Anna mehun tekeytyä kannen alla huoneenlämmössä 24 h.


Siivilöi mehu siivilällä ja purista marjoista kaikki irtoava mehu kattilaan. Kiehauta ja lisää joukkoon sokeri.


Pullota mehu puhtaisiin lasipulloihin.




I received a big bag of chokeberries from a friend. She told me her juice recipe and even provided a bag of citric acid. Fortunately there are cherry treen in your yard, so I could easily get cherry leaves to give juice just a hint of cherry flavor

Chokeberries are packed with flavonoids and vitamins C & E.


Chokeberry juice

2 kg chokeberries
½ bags (30 g) of citric acid
few handful of cherry leaves
2 l boiling water
½ l brown sugar

Rinse the berries. Heat the water to boiling. Put the berries, tartaric acid and cherry leaves in layers in a steel kettle. Pour the boiling water over.

Let the juice stand under the lid at room temperature for 24 h.

Strain the juice trough sieve and squeeze the juices from the berries into the saucepan. Boil and add sugar.

Bottle juice into clean glass bottles.

Ravintola Hieta, Helsinki

Jo toukokuun lopulla vietimme appeni syntymäpäiviä ja kokoonnuimme perheen kesken ravintola Hietaan sunnuntailounaalle. Kesä vei mennessään ja postausluonnos unohtui. Hiedan listalla on edelleen kuitenkin paljon samoja annoksia, joten ei aihe ole varsinaisesti vanhentunut.



Already end May we celebrated birthday of my father in law at restaurant Hieta in Helsinki. I edited photos, but forgot to post. Well, never late than ever. Menu is quite much the same, so this post is still pretty current.









 Olin yllättynyt kuinka avara ravintola oli. Aiemmin paikalla sijainneessa Salvessa en koskaan käynyt, mutta olen kulkenut ohi lukemattomat kerrat. Ulkoapäin ravintolatila oli vaikuttanut paljon ahtaammalta. Vaaleat seinät, isot ikkunat ja sisustuksen selkeys tuo avaruutta. Ravintola tarjoaa rentoa kortteliravintolafiilistä. Ensimmäisissä blogipostauksissa ja artikkeleissa uudesta ravintolasta pöydissä oli näköjään osittain traditionaaliset valkoiset pöytäliinat, mutta olikohan ne jo jätetty pois sillä yhdessäkään pöydässä ei liinoja ollut. Ruokailuvälineinä oli klassisia Sorsakosken aterimia.


I was surprised how open the restaurant was, I had never been in the previous restaurant in the same location and thought it was much smaller. The front room was painted white and back room had darker tones, so table can be chosen to the mood. Restaurant is a neighbourhood joint with relaxed athmosphere and simple design.






ravintola_hieta

paistetut silakat, hieta

ravintola_hieta

ravintola_hieta


Ruokalistalla on kikkailematonta husmanskonstia eli kotiruokaa pikku twistillä, tosin moni annos taisi mukailla Salven listaa. Tälläkin listalla oli perinteistä, mutta nyt taas niin trendikästä mummonkurkkua jota tarjosi myös mm. Shelter. Retrobuumi jyllää edelleen, mutta hieman uudistettuna. Vaikka joitain makuja onkin raikastettu, suonet tukkivaakin sydäriruokaa on tarjolla mm. Stuvarin pannussa; porsaan kylkirullaa, Hiedan nakki, paistinperunoita ja bearnaise-kastiketta. Hyvä annos kuulemma oli!

Hieta oli siis osittain konseptiltaan reippaasti raikastettu versio vanhasta Salvesta - siis ymmärrykseni mukaan, kun en ollut vanhassa Salvessa ollut. Ruokaillessame sisään astui Salven kantispariskunta, joka kääntyi kannoillaan kun klassikkoon oli heidän mielestään kajottu liian kovalla kädellä, mutta heille uusi Salve löytyi satama-altaan toiselta puolelta.

Retro boom has taken over many restaurant kitchens in the past few years and also Hieta's menu has Norther cooking classics with a modern touch. Some refreshened traditional dishes, but also heavier options are available like Stuvarin pannu if you don't mind your cholesterol levels; porcetta, Hieta´s sausage, pan fried potatoes and béarnaise sauce.


Hieta, Hietalahdenranta 11