Vegepihvit pavuista | Bean burgers

Vuoden vihannes on papu. Ennen en pitänyt pavuista lainkaan, nykyisin käytän niitä paljon. Yksi suosikkini on valkopapuhummus ja ihan uusin lempiruoka ovat papupihvit, jotka varmasti palaavat ruokalistalle useamminkin.

Pavut ovat ruokaisia. Ne sisältävät moniin muihin kasviksiin verrattuna enemmän kuituja, foolihappoa ja valkuaisaineita, edulliset pavut ovat erinomainen osa kasvispainotteista ruokavaliota. Pavuissa niissä on vain vähän kaloreita suhteessa niiden sisältämiin ravintoaineisiin.


kasvisruoka



papuruoka, proteiini, kasvisruoka

papuruoka, proteiini, kasvisruoka






Papupihvit

1 muna


400 g isoja valkoisia papuja, huuhdeltuna ja valutettuna


2,5 dl keitettyä cous cousia (voit myös kokeilla keitettyä kvinoaa)


3 valkosipulinkynttä, murskattuna


2 rkl aurinkokuivattua tomaattia palasiksi leikattuna


1/2 teelusikallista sitruunamehua


1 dl tuoretta basilika, silputtuna


3 tl riisijauhoa (tai vehnäjauhoa)


1 dl raastettua parmesaania


iso hyppysellinen chilijauhetta


suolaa ja vastajauhettua pippuria

Riko muna isoon kulhoon ja vispaa hyvin. Lisää pavut ja käyttämällä perunasurvinta tai lusikan kuperalla puolella murskaa pavut munan kanssa, kunnes seos on melko tasaista.



Sekoita joukkoon kypsennetty kuskus. Lisää sitten loput ainesosat, sekoita.



Ota taikinasta saman kokoisia mandariinin kokoisia palloja, taputtele taikinasta halkaisijaltaan n.
8 - 10 kokoisia pihvejä.



Laita pannulle tilkka öljyä ja lämmitä keskilämmöllä. Kypsennä papupihvejä kolme minuuttia molemmin puolin, kunnes  ne ovat paistuneet kullanruskeiksi. Tarjoile tahinin, peston ja turkkilaisen jugurtin kanssa.



Onko sinulla lemppariruokaa pavuista?


Finish vegetable of the year is bean. Previosly I didn't like beans at all, but now I love and use them a lot. beans are inexpensive and they are filled with folic acids, fibers and proteins.

My new favorite bean dish are these bean burgers.



Bean burgers

1 egg 
400 g can white beans, rinsed and drained 
2,5 dl cooked cous cous (you can also try cooked quinoa) 
3 cloves garlic, minced 
2 tablespoons roughly chopped sundried tomatoes 
1/2 teaspoon lemon juice 
1 dl packed fresh basil, chopped 
3 teaspoons rice flour (or all purpose flour) 
1 dl grated Parmesan 
big pinch chili powder 
salt and freshly ground pepper 

Crack egg into a large bowl and beat well. Add the beans and, using a potato masher or the back of a big wooden spoon, mash them together with the egg until relatively smooth but with some chunks remaining. 

Fold in the cooked couscous. Then add the rest of the ingredients. Mix until combined.

Roll small handfuls of the batter into balls the size of clementines. Press down to form a patty about 8-10 cm in diameter.

Grease a pan and heat over medium. Cook the patties about 3 minutes a side, until golden brown.  Serve with tahini, pesto and Turkish yogurt.


Helppo uunimunakas yhdelle | Easy oven baked omelette for one

Munaruoat ovat helppo valinta kun haluaa jotain täyttävää, mutta ruoanvalmistuksen täytyy sujua joutuisasti.

helppo resepti, uunimunakas, munaruoka


uuniruoka, munakas, munaruoka, kananmuna
Yhden hengen uunimunakas paistui yhtenä myöhäisenä iltana kun olin piiiitkän työpäivän jälkeen yksin kotona ja halusin vain päästä nopeasti syömään suihkun ja kotiasuun pujahtamisen jälkeen. Sekoittelin ainekset nopeasti, laitoin vuoassa uuniin ja munakas olikin valmis kun tulin suihkusta.


Uunimunakas yhdelle

3 munaa
½ dl ruokakermaa tai kuohukermaa
mustapippuria myllystä ja suolaa maun mukaan

150 g kinkkua tai kylmäsavulohta
50 g juustoraastetta (Västerbottensost)

1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

Pinnalle
50 g juustoraastetta (Västerbottensost)
miniluumutomaatteja

rosmariinia


Sekoita munat, kerma ja mausteet kulhossa.
Suikaloi joukkoon kinkku tai kylmäsavulohi.

Raasta joukkoon juusto.

Kaada seos uunin kestävään pieneen kulhoon tai uunivuokaan. Ripottele loppu juusto päälle.
Kypsennä 200 -asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Koristele uunimunakas miniluumutomaateilla ja rosmariinilla



Egg dishes are easy to prepare when you want somethign filling, but easy and fast to make.

This baked omelette made in oven I prepared one late night after a very long work day. While I was showering, omelette was in oven. Quick and easy! The photos taken a dusk did not turn out perfectly, but they will do this time.


Baked omelette for one

3 eggs

½ dl of (heavy) cream

Black pepper ans salt to taste

150 g ham or cold smoked salmon

50 g grated cheese (Västerbottensost)

1 teaspoon of fresh rosemary finely chopped

on the top of omelette

50 g  grated cheese (Västerbottensost)

mini plum tomatoes

rosemary


Mix the eggs, cream and seasoning in bowl.Add sliced ham or cold salmon.Add grated cheese.Pour the mixture into a oven proof small bowl or oven dish. Sprinkle with the rest of the cheese.

Bake in a 200 C oven for about 20 minutes.Garnish  with tomatoes and rosemary


Täytetyt myskikurpitsat | Filled butternut squash

Vaikka Pyhäinpäivä Halloween-kurpitsoineen oli ja meni, kurpitsa on edelleen herkullista syksyn sesonkiruokaa. Täytetyt myskikurpitsat vaativat vain vähän aktiivista työaikaa, joten laiskana sunnuntainakin ne on helppo valmistaa.


Kurpitsaruoka, kasvisruoka

Kurpitsaruoka, kasvisruoka
Täytetty myskikurpitsa

1 myskikurpitsa
1 sipuli silputtuna
100 g vuohenjuustoa
Timjamia
Suolaa maun mukaan
½ tl pippuria
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
100 g mozzarellajuustoraastetta
½ dl kurpitsansiemeniä

Puolita myskikurpitsat, kaiva siemenet pois. Laita kurpitsat 200 C uuniin uunivuoassa 40 minuutiksi.

Kaiva kypsyneestä kurpitsasta lusikalla hedelmäliha ja laita kulhoon. Sekoita kulhossa murusteltu vuohenjuusto, silputtu sipuli, timjami ja mausteet. Täytä myskikurpitsat seoksella, kuorruta mozzarellaraasteella ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä.  Paista uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile raikkaan salaatin kera.

Filled butternut squash is easy to make, it requires minimal active working time.



Filled butternut squash

1 butternut squash
1 onion, chopped
100 g goat cheese
thyme
Salt to taste
½ teaspoon pepper
½ teaspoon cinnamon
½ teaspoon cardamom
100 g of mozzarella cheese, shredded
½ dl pumpkin seeds

Halve butternut squash, scoop off seeds. Roast  the butternut squash halves in the 200 ° C oven for 40 minutes.

Scoop off the pulp and put in a bowl. Mix the shredded goat cheese, chopped onion, thyme and spices in the bowl. Fill the butternut squah halves with the mixture, sprinkle with mozzarella and pumpkin seed. Bake in the oven for about 30 minutes. Serve with fresh salad.