Viisi viikon varrelta

Alkaneen vuoden ensimmäinen viikko on ollut rento. Vielä kuluneen viikon olin talvilomalla -tai itseasiassa viimeiset 2 1/2 viikkoa- kun yhdistin pyhiin kaksi viime kesän pitämätöntä lomapäivää ja kaksi ylityövapaatakin. Mitään erikoista en lomaksi suunnitellut, parasta on ollut nukkuminen! Uuteen vuoteen taitaa ollakin parasta siirtyä rauhassa lepäillen, ilman kiireitä.

Smoothie



Katsotaan kuinka kiireenä -ja uusina ylitöinä- lomailu kostautuu tulevalla viikolla. Toimistolla pitäisi odottaa vielä uusi PC, jonka vaihtuminen tietää aina jotain harmiakin vaikka odotakin innolla eroon pääsyä nikotelleesta vanhasta koneesta. Joulunalusviikkojen ongelmana oli useamman kerran mm. koneen sammuminen kesken kaiken. Se tietysti oli saada hermoromahduksen partaalle.



Juhlaruoka


Viikon kohokohta oli vuoden vaihtuminen. Ei niinkään uusien alkujen tai lupausten takia, vaan koska saimme viettää perinteisesti aikaa ystävien kanssa joita näemme ihan liian harvoin.


Terveellinen aamiainen


Lupauksia en tehnyt uudelle vuodelle, en lupautunut vegaanihasteeseen, tipattomaan tai sokerittomaankaan. Kevennettyä tulee näin alkuvuodesta ilman lupauksiakin ja onhan meilä 5:2-paastokin jo kuudetta vuotta elämäntapana. Pakastimen ja kaappien sisältöäkin olen silmäillyt, niistä haalitaan lautaselle alkuvuoden edullista ja kevennettyä syötävää. Ei ehkä ulkonäöltään blogikelpoisia annoksia, mutta yleensä "kaappienkaahimisruoista" tulee herkullisia.Viime kesänä poimimiani vadelmiakin on vielä pakkasessa, vaikka niitä onkin ahkeraan lisätty tuorepuuron ja smoothien joukkoon syksyn ja alkutalven ajan.



Kalenteri, vuosikalenteri


Vuoden vaihtuessa seuraavat 12 kuukautta eivät minulle ole koskaan täysin tyhjiä sivuja.  Kalenterissa on jo monta merkintää tälle vuodelle - aina joulukuulle saakka. Maanantaina 
10.12. on hammastarkastus. Sovin seuraavan tarkastuksen vuotta aiemmin jo aina edellisellä tarkastuskerralla. Maanantai-ilta on hyvä aika hammastarkastukselle, silloin on harvemmin muuta menoa. Osa vuoden merkinnöistä on vielä kysymysmerkillä varustettuna mutta hahmottelen ainakin alustavasti erilaisia sopivia ajankohtia eri menoille ja tapahtumille.

Olen siirtynyt nettikalenteriin jo vuosia sitten, voin tarkastella milloin ja miltä laitteelta vain työ- ja vapaa-ajan menoja, synttäreitä sekä muita tärkeitä päivämääriä ja laittaa hälytyksiä muistuttamaan. Eikä tarvitse raahata erillistä kalenteria mukana. Omaa elämää netikalenterin siirtyminen on helpottanut, vaikka tiedänkin monien pitävän enemmän perinteisistä paperikalentereista.


Lahjapaketointi


Löytökoira

Löytökoira

Lomaviikoille ei joulun ja uuden vuoden vieton lisäksi ei ole pahemmin kasattu ohjelmaa. Nyt viimeisellä viikolla olemme tavanneet ystäviä, viettäneet aikaa maalla, juhlineet nelivuotiasta kummityttöä ja keskiviikkona kävimme elokuvissa - Woody Allenin Wonder Wheel- sekä syömässä.



Ravintola Kasarmitori

Arancini, the cock


Vuoden vaihduttua muistin Finnairin pisteillä hankkimani ravintolalahjakortin, jonka olin ostanut miltei kuusi kuukautta sitten kanta-asiakaspisteiden vanhetessa. Onneksi muistin, lahjakortti oli voimassa enää muutaman viikon. Kävimme keskiviikkona siis syömässä The Cockissa, katsoin samalla myös parin muunkin lahjakortin voimassaolon. Olisi harmi, jos kortit pääsisivät vanhenemaan. Niistäkin täytyy laittaa kalenterimuistutuksia tästä lähtien.


Miten teillä on vuoden ensimmäinen viikko kietähtänyt käyntiin - rennosti vai täydellä teholla?

Ruokatrendit 2018

Vuoden vaihteessa julkaistaan erilaisia trendikatsauksia. Ruokatrendeistäkin on julkaistu erilaisia ennusteita ja Suomessakin muutamat ruokabloggaajat ovat jo tarttuneet aiheeseen. Olen lueskellut erilaisia suomalaisia ja kansainvälisiä ruokatrendiartikkeleita, tässä peilailen vapaassa järjestyksessä omia ajatuksiani muutamiin trendeihin pohjautuen.


gluteeniton, pasta, villivihannekset

Kasvisruoka jatkaa voittokulkuaan ja se on varmasti vuoden vahvimpia ruokatrendejä. Veganismi on noussut marginaalista valtavirtaan ja sekasyöjätkin lisäävät kasvisten käyttöä. Ravintoloissakaan kasvisruoka ei ole enää mikään mauton välttämätön paha listalla, vaan niihin on panostettu samoin kuin muihinkin annoksiin. Kasvis-/vegaaniannoksissa olisi hyvä olla kuitenkin myös jokin perinteisesti kasviksista sellaisenaan valmistettu  -mutta innovatiivinen- annos. Joissain ravintoloissa kaikki kasvisannokset saattavat sisältää teollisia proteiinituotteita.


purjo, grön, kasvisruoka

Sekasyöjät lisäävät kasvisten syöntiä ja usein eläinproteiinejakin sisältävät annokset ovat kasvisvoittoisia.


Hampurilainen
Perinteiset ruokailutottumukset muuttuvat arjen muuttuessa yhä hektisemmäksi ja yksinasumisen yleistyessä. Kuluttajat kaipaavat helppokäyttöisiä ja kiirettä helpottavia ratkaisuja, kuten nopeaa ravintolaruokailua.

juuroruoatToisaalta arki tai juhla eivät rytmin muuttuessa ole enää viikonpäiviin sidottuja. Ulkona syödään tai arkea juhlistetaan kotona viikollakin.



hävikkiruoka


Vastuullisuustrendi jatkuu; ruoan valmistuksessa yleistyy edelleen tähteiden hyödyntäminen ja hävikin minimointi, niin koti- kuin ravintolakeittiöissäkin. Pari vuotta sitten tekemäni porkkananaattipesto siis edelleen ajankohtainen.




aronia, pensasaronia, tuorepuuro

T
äsmähyvinvoinnissa räätälöidään yksilöllinen ruokavalio. Ruoasta haetaan hyvinvointia ja terveyttä. Keskiössä on jokin usein vaihtuva trendikäs terveystuote tai ruokavalio. Erilaiset superfoodit ovat olleet pinnalla jo useita vuosia, nyt ruokaan  -vaikkapa aamiaissmoothieen- lisätään kollageenijauhetta. Muutkin erilaiset ruokiin lisättävät "superjauhot", esim. kaurajauhot ovat  nousussa.


Monissa ennusteissa mainittiin edelleen havaijilainen ruoka ja etenkin poke, josta itse postasin ensimmäisen reseptini jo pari vuotta sitten.


keittokirja, ruokakirja, resepti

Tämän vuoden ennusteissa on noussut myös Lähi-Itä mausteineen ja etenkin Israelin ruoat, kuten tämä helppo lammas-munakoisopyreeannos tai esim. shaksuka

salaatti, villiyrtit, villivihannekset, hampurilainen

kesä, tuorepuuro, kaunisKukat lautasella lisääntyvät, ne mainittiin todella monessa kansainvälisessä ruokatrendkatsauksessa. Maku on suurimmassa osassa kukista varsin mieto, mutta annoksesta tulee kaunis! Kesällä luonnosta ja (lannoittamattomasta) kukkapenkistä poimittavien kukkien lisäksi kauppojen he/vi-osastoilta löytyy talvellakin syötäviä kukkia yhä enemmän.

Osa kukista kuitenkin tuo myös makua annokseen. Mm. laventeli, hibiskus ja ruusu antavat makua annoksiin. Ruususta voi tehdä mm. ruusuhilloa, kuivatuilla ruusun terälehdillä voi maustaa persialaisen jugurttikeiton.


Syötävien kukkien, marjojen ja villiyrttien poimiminen lähiluonnosta sekä yrttien ja kasvisten kasvattaminen parvekkeella tai omassa puutarhassa ovatkin trendikästä hyperpaikallista ruokatuotantoa.


Minkä ruokatrendin sinä uskot nousevan suosioon tänä vuonna?




Lähde: Tasting table,  Fine dining, Kespro, Forbes, BBC, Whole Foods

Ruispatongit

Leivoin uudeksi vuodeksi patonkeja, joita kuvasin kilpaa pimenevän iltapäivän kanssa. Pimeä ja pilvinen iltapäivä taisi kuitenkin voittaa kuvaajan. Melko pimeässä voi jalustalta kuvata ilman lisävaloja, mutta kaipaan jo valoisia iltoja. Kuvaamiseenkin tulee taas uutta intoa ja iloa kunhan päivät alkavat pidentyä.

Ruisleipää en ole muutamaa kokeilua enempää tehnyt. Varsin kelvollisia ruispatongeista tuli maultaan. Ulkonäkö tosin oli melko rustiikkinen. 


Leivonta, ruisleipäresepti


Leivonta, leipäresepti

Ruispatongit 6 kpl

Juuri

3–4 hapankorppua
1 l haaleaa vettä
1 l ruisjauhoja

Taikina

50 g hiivaa
1 dl haaleaa vettä

1 tl fenkolinsiemeniä
1 tl kuminansiemeniä
1 rkl suolaa
noin 1 l ruisjauhoja

1/2 l vehnäjauhoja

Valmista juuri. Murenna hapankorput kulhoon. Mittaa päälle haalea vesi ja sekoita siihen ruisjauhot. Anna juuren seistä liinalla peitettynä vähintään vuorokausi. Sekoita juurta välillä voimakkaasti. Tarkista, että juuri kuplii ja tuoksuu happamalta ennen kuin aloitat hapanleivän leipomisen.

Lisää juureen veteen sekoitettu hiiva ja suola sekä morttelissa hienonnetut fenkolin- ja kuminansiemenet. Alusta joukkoon ruisjauhot ja tee taikinasta melko tiivistä. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Voit käytää vain ruisjauhoja, mutta käyttämällä myös vehnäjauhoja saat taikinaan paremman sitkon ja leipoutuvuuden.

Voit ottaa taikinasta noin 1 dl palan seuraavan leipomiskerran juureksi ja pakasta sen. Kun teet seuraavan kerran ruisleipää, liuota taikinapala puoliksi sulaneena haaleaan veteen ja lisää ruisjauhot. Menettele muuten tämän ohjeen mukaan.

Kohota taikinaa 2–6 tuntia. Kohotusaika riippuu juuren nostatuskyvystä ja nostatuslämpötilasta.

Leivo taikinasta 6 patonkia tai kolme limppua. Anna kohota liinan alla, kunnes leipien pinta alkaa halkeilla. Paista limppuja uunin alatasolla 200 asteessa 45–60 minuuttia. Koputa leivän pohjaan. Kypsä leipä kuulostaa ontolta.

Jäähdytä leivät liinalla peitettynä.